|
|
|
|
|
|
|
Joulujuomat
Höyryävän kuumaa glögiä,
joulukahvia, omenaista
totia.... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jouluruoka
Kokeile
perinneruokien lisäksi myös jotain uutta. |
|
|
|
|
Pähkinäiset toffeepalat |
20 annosta
2 dl kuohukermaa 2 dl sokeria 3 rkl voita 1½ dl maapähkinävoita 1 kpl limetin raastettua kuorta 1 dl ruokotomusokeria
Mittaa kuohukerma ja sokeri kattilaan. Kiehauta ja keitä hiljalleen poristen 5–8 minuuttia, kunnes seos on kinuskimaisen paksua. Nosta kattila liedeltä.
Lisää voinokareet, maapähkinävoi, raastettu limetin kuori ja ruokotomusokeri. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Vuoraa leivinpaperilla noin 15 cm x 20 cm kokoinen reunallinen vuoka tai rasia. Painele toffee vuokaan. Nosta kylmään jähmettymään pariksi tunniksi. Leikkaa pieniksi suupaloiksi.
Tulosta tästä
|
|
|
Vadelmaiset tontunsuukot
100g talous- tai kilosuklaata 1dl vadelmia raastettua suklaata koristeeksi karkkivuokia
Sulata suklaa. Soseuta marjoja ja sekoita sulatetun suklaan
joukkoon. Pursota karkkivuokiin ja koristele suklaaraasteella.
Jäähdytä viileässä. |
|
Pähkinä-rusinapalat
n. 60 kpl
3 dl
tomusokeria 3/4 dl kaakaojauhetta 3 dl vehnäjauhoja 1 tl vaniljasokeria 1 dl maitoa 2 dl kidesokeria 200 g sulatettua kookosrasvaa 50 g rouhittua pähkinää
50 g
rusinoita
Sekoita
tomusokeri, kaakaojauhe, vehnäjauhot ja vaniljasokeri.
Keitä maitoa ja kidesokeria 3 minuuttia. Kaada kuuma neste jauhoseoksen
päälle voimakkaasti sekoittaen.
Sekoita mukaan rasva vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää
rusinat ja pähkinät. Levitä seos öljytylle voipaperille. Laita kylmään.
Leikkaa ruuduiksi.
Tulosta tästä
|
|
|
|
Joulukarkit
1½ |
dl |
sokeria |
1 |
dl |
siirappia |
100 |
g |
tummaa suklaata |
1 |
rkl |
vaniljasokeria |
1 |
dl |
tomusokeria |
60-100g |
manteleita |
2 |
rkl |
voita |
Rouhi suklaa ja mantelit.
Sekoita sokeri,
siirappi ja suklaarouhe paksupohjaisessa kattilassa.
Kiehauta seos, vähennä lämpöä ja keitä noin 20 minuuttia
kunnes seos on puuromaista. Heiluttele kattilaa välillä,
mutta älä sekoita liikaa, ettei seos paakkuunnu. Seos on
sopivan sakeaa, kun muutama pisara jähmettyy kylmässä
teelusikassa. Ota kattila liedeltä.
Lisää vaniljasokeri,
tomusokeri, mantelit ja voi. Sekoita voimakkaasti. kaa
jähmettynyt levy neliöiksi.
Vihje: Manteleita ei tarvitse
kuoria. Aika vain parantaa makeisten makua.
Tulosta tästä
|
|
|
Hunajamantelit
200 g
hunajaa
2 rkl voita
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
200 g kuorittuja manteleita
Pane hunaja ja voi
paksupohjaiseen kattilaan tai pannuun ja keitä 3-4
minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes seos alkaa
saeta.
Lisää mantelit ja jatka keittämistä koko ajan
sekoittaen vielä 5-7 minuuttia. Lisää
vanilliinisokeri ja kaneli. Ota pannu levyltä ja
sekoittele, kunnes seos ei enää vaahtoa.
Kaada seos
voidellulle leivinpaperille, tasoittele ja anna
jäähtyä. Paloittele pieniksi paloiksi, kun seos on jäähtynyt.
Tulosta tästä
|
|
|
|
Lapsuusmuistot
2,5dl kuohukermaa 4rkl fariinisokeria 4dl sokeria 4rkl kaakaojauhetta 1dl siirappia 1 vaniljatanko tai 2dl vaniljasokeria
Sekoita kaikki ainekset paksupohjaisessa, laakeassa kattilassa. Keitä
miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen 30-60min tai kunnes
lusikankärjellinen kylmään veteen kastettaessa sitkeytyy.
Kaada seos silloin voilla
voidellulle vadille ja leikkaa hiukan jäähtyneenä veitsellä
vinoruuduiksi.
Tulosta tästä
Vaahtokarkit
Vaahtokarkkeja
100 g tummaa tai valkoista
suklaata
Koristeluun voi käyttää:
nonparelleja
rouhittua pistaasimantelia
rouhittua pähkinää
keksinmuruja
Paloittele suklaa pieneen astiaan, sulata
suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Kasta
vaahtokarkit suklaassa ja aseta ne
lautaselle. Ripottele päälle valitsemaasi
koristetta. Laita makeiset kovettumaan
jääkaappiin noin tunniksi.
Tulosta tästä
Suklaatryffelit
2 dl kuohukermaa 50 g voita 300 g tummaa suklaata 1 dl tomusokeria
Pinnalle 1 dl kaakaojauhetta
Kuumenna kerma
kiehuvaksi. Anna jäähtyä
kymmenisen minuuttia.
Lisää hienonnettu
suklaa. Sekoita
varovasti. Lisää voi ja
sokeri. Anna jäähtyä.
Vatkaa seosta
voimakkaasti
puuhaarukalla kymmenisen
minuuttia. Anna jäähtyä
kylmässä yön yli.
Muovaa massasta
kahdella lusikalla
pallosia leivinpaperilla
suojatulle pelille,
jolle on seulottu
kaakaota. Seulo päälle
kaakaota ja pyörittele
tryffeleitä kaakaossa.
Aseta valmiit makeiset
karamellivuokiin.
Säilytä kylmässä.
Tulosta tästä
Marmeladipalat
2
rkl agar agar hiutaleita 1½ dl vettä 5 dl marjamehua 3 dl sokeria
Pinnalle erikoishienoa kidesokeria
Nosta agar agar -hiutaleet likoamaan
desiin vettä 10 minuutiksi.
Mittaa mehu ja sokeri kattilaan ja kiehauta. Valuta agarliemi kiehuvaan nesteeseen samalla sekoittaen. Keitä 30 minuuttia. Kuori pinnalta vaahto.
Vuoraa noin 16 x 16 cm:n kokoinen astia kelmulla. Kaada marmeladiliemi astiaan ja hyydytä huoneenlämmössä.
Leikkaa hyytynyt marmeladilevy kuutioiksi ja anna palojen kuivahtaa hetki. Pyörittele palat sokerissa.
Tulosta tästä
|
|
|
|
|