|
|
Sinihome-punajuurilaatikko |
4-5
raakaa
punajuurta
1 sipuli
2-3 dl
sinihomejuustomuruja
2 dl
ruokakermaa tai
kasvislientä
suolaa,
pippuria
rakuunaa,
basilikaa
Raasta
punajuuret
vuokaan. |
|
|
|
|
|
|
Sekoita
hienonnettu
sipuli,
juustomurut,
yrtit ja muut
mausteet
raasteeseen. |
|
|
|
Kaada päälle
kerma tai
kasvisliemi.
|
|
|
|
Paista 175
asteessa tunnin
verran.
|
|
|
|
Tulostusversio |
|
|
|
|
Paahdetut uunijuurekset |
2 punajuurta
2 porkkanaa
2 sipulia (puna-
ja keltasipuli)
1 kesäkurpitsa
2 – 3 perunaa
puolikas lanttua
3 rkl rypsiöljyä
suolaa
pippuria
2 rkl
yrttitarhamausteseosta |
|
|
|
|
Kuori
punajuuret,
porkkanat,
sipulit ja
lanttu.
Lohko melko
isoiksi
paloiksi.
|
|
|
|
Pese
kesäkurpitsa
ja perunat
ja
paloittele
isoiksi
lohkoiksi.
|
|
|
|
Mittaa öljy
laakeaan
uunivuokaan,
lisää
kasvikset ja
pyöräytä
sekaisin.
|
|
|
|
Mausta
kasvikset
suolalla,
pippurilla
ja
yrttimausteseoksella.
Sekoita.
|
|
|
|
Kypsennä
kasviksia
225-asteisessa
uunissa
30–40
minuuttia,
kunnes
kasvikset
ovat kypsiä.
Kääntele
kerran
paahtamisen
aikana. |
|
|
|
Tulostusversio
|
|
Sillilevite |
|
|
|
3 |
mauste- tai matjesfileetä kuutioina |
|
4-5 |
keitettyä perunaa pieninä
kuutioina |
1 |
hapokas omena pieninä kuutioina |
2-3 rkl |
kapriksia |
|
1
prk |
ranskankermaa |
|
|
sipulisilppua |
|
|
tuoretta tilliä hienonnettuna |
|
|
valkopippuria |
|
|
|
|
|
Sekoita aineet varovasti keskenään. |
|
|
|
|
|
Tulostusversio |
|
|
|
|
|
|
|
Sinappisilakat |
600 g silakkafileitä
Liemi:
5 dl vettä
1 1/2 dl etikkaa
1 rkl suolaa
Kastike:
1 dl sinappia
2 rkl sokeria
1/2 -1 tl rouhittuja valkopippureita
1 rkl valkoviinietikkaa
1 dl öljyä
(1/2 dl vettä)
nippu hienonnettua tilliä
|
|
Sekoita mausteliemen ainekset kulhossa. Pane silakkafileet
mausteliemeen ja anna olla viileässä yön yli.
Valuta fileet hyvin. Sekoita sinappi, sokeri,
valkopippurirouhe ja etikka keskenään ja lisää öljy ohuena nauhana koko
ajan hyvin vatkaten. Jos kastike on hyvin paksua, lisää vähän vettä. Lisää joukkoon tillisilppu.
Paloittele fileet 2 – 3 osaan ja kääntele ne hyvin kastikkeessa. Anna maustua
kylmässä vielä vuorokausi. Tarjoa alkupalana perunoiden kanssa.
|
Lohirullat |
|
|
|
300 g |
kylmäsavu- tai graavilohta |
|
1 100 g |
maustettua tuorejuustoa |
1 dl |
kuohukermaa |
|
tilliä |
|
ruohosipulia |
|
sitruunalohkoja |
|
|
|
|
|
|
|
|
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita
juuston joukkoon hienonnetun tillin ja ruohosipulin
kanssa.
Levitä ohuet kalaviipaleet limittäin folion, kelmun tai
leivinpaperin päälle niin, että ne muodostavat
suorakaiteen muotoisen levyn. Levitä sen päälle
juustoseos.
Kääri levy rullalle kääretortun tapaan ja pane
pakastimeen pariksi tunniksi, jolloin se on helpompi
viipaloida.
Leikkaa viipaleiksi salattipedille ja koristele tillillä
ja sitruunalohkolla. |
|
|
|
Tulostusversio |
|
|
|
|
Feta-kasvissilli |
|
|
|
160 g |
kevytsuolattua sillifileetä |
|
200 g |
salaattijuustokuutioita |
200 g |
tomaattia |
150 g |
kurkkua |
60 g |
kevätsipulia |
1/2 dl |
tilliä |
|
200 g |
kreikkalaista jogurttia |
|
|
Pane sillifileet runsaaseen kylmään veteen likoamaan noin tunniksi suolan vähentämiseksi.
|
|
|
|
Valuta ja kuivaa
sillit
talouspaperilla.
Huuhdo
juustokuutiot
kylmällä vedellä
ja valuta.
|
|
|
|
Leikkaa sillit,
tomaatit ja
kurkku pieniksi
kuutioiksi.
Hienonna sipulit
ja tilli.
Jätä puolet
juustokuutioista,
tomaateista,
kurkusta ja
sipulista
koristeeksi.
|
|
|
|
Sekoita silli,
puolet
juustokuutioista
ja jogurtti
kulhossa. Lisää
kaikki loput
ainekset.
|
|
|
|
Levitä
silliseos
laakealle
vadille ja
koristele pinta
juustokuutioilla,
tomaateilla,
kurkulla ja kevätsipulilla.
|
|
|
|
Tarjoa
keitettyjen
uusien
perunoiden ja
kukkakaalin
kanssa tai
ruisleivän
päällä.
|
|
|
|
Tulostusversio |
|
|
|
|
|
|
Rosolli |
|
|
|
|
2 |
isoa perunaa |
|
1 |
iso omena |
|
8 |
pientä punajuurta |
|
4 |
shalottisipulia |
|
4 |
pientä herkkukurkkua |
|
4 |
isoa porkkanaa |
|
|
Kevytsuolattu
silli
160 g kevytsuolattua sillifileetä
|
|
Pane sillifileet
runsaaseen
kylmään veteen
likoamaan noin
pariksi
- (kolmeksi) tunniksi suolan
vähentämiseksi.
Vaihda vesi kerran liotuksen aikana.
Valuta ja kuivaa sillit talouspaperilla. Pilko
annospaloiksi tarjoilulautaselle päälle (puna-)sipulirenkaita.
|
Kylmäsavusiikasalaatti
kylmäsavusiikaa
lehtisalaattia
rapeaa salaattia (frisee)
5
cm pala tuorekurkkua
1
herkkukurkku
tomaattilohkoja
raejuusto
|
|
Kastike
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sinappia
½ tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria
Koristelu
mustia oliiveja
tupsu tuoretta
tilliä
Valmista kastike
sekoittamalla aineet kulhossa.
Sekoita rapean
friseesalaatin joukkoon lehtisalaattia ja kuorittuja kurkkuviipaleita.
Nosta
salaatti tarjoilukulhoon ja nostele päälle savusiikapaloja. Lusikoi
keskelle keoksi raejuustoa, joka on maustettu mustapippurilla.
Lopuksi
mukaan viipaloidaan herkkukurkkuviipaleita.
Nautitaan maalaisleivän kera.
Lohipasteijat
16 kpl
8 kpl |
lehtitaikinalevyä
|
|
150 g |
graavikirjolohifileesiivuja
|
4 rkl |
vihreitä oliiveja |
3 kpl |
kananmunaa
|
Voiteluun 1 kananmuna
Pinnalle seesaminsiemeniä
Sulata
taikinalevyt erilleen pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli
levyjä kevyesti hieman suuremmiksi. Leikkaa levyt
kahdeksi neliöksi.
Jaa
lohiviipaleet levyjen toiseen reunaan ja nostele päälle
oliivirenkaita ja viipaloitua munaa. Sipaise reunat
kevyesti vedellä ja taita kolmioiksi. Painele huolella
reunat kiinni.
Voitele
pasteijat munalla ja ripottele päälle siemeniä. Paista
225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.
|
|
Piimäjuusto
1
l rasvatonta piimää
1 rkl voita
½ dl vettä
3 l täysmaitoa
1 (200 g) prk
kermaviiliä
2 kananmunaa
Lisäksi
1 rkl voita
1 kananmuna
½ –1 tl suolaa
|
|
|
Ota piimätölkki huoneenlämpöön
edellisenä päivänä. |
|
|
|
Mittaa voinokare ja vesi suureen
kattilaan. Kuumenna, kunnes voi on sulanut. Lisää maito
ja jatka kuumentamista kannen alla niin, että seos on
lähes kiehuvaa. |
|
|
|
Sekoita kermaviili, kananmunat ja
piimä kulhossa. |
|
|
|
Kun kattilassa oleva maito on
kiehumispisteessä, lisää piimä-kananmunaseos joukkoon
rauhallisesti sekoittaen. |
|
|
|
Hauduta kannen alla 30 minuuttia. |
|
|
|
Nosta erottunut juustomassa
reikäkauhalla. |
|
|
|
Tulostusversio |
|
|
|
|
Hapankorppurullat
16 kpl hapankorppuja
4 dl maitoa tai
kalalientä
Täyte:
300 g tonnikalaa /
lohta
200 g maustamatonta
tuorejuustoa
mustapippuria
suolaa
n. 150 g sipulia
2 dl tilliä
2 rkl öljyä
|
|
|
Kuori ja hienonna sipuli.
Kuullota sipulia pannussa tilkassa öljyä.
Sekoita kulhossa keskenään sipulit,
tuorejuusto ja hienonnettu kirjolohi ja
tilli. Mausta mustapippurilla ja suolalla.
|
|
|
|
Lämmitä maito kiehuvaksi.
Kasta hapankorput maitoon ja nosta
reikäkauhalla talouspaperin päälle. |
|
|
|
Levitä lohitäyte lopuille
hapankorpuille. Kääri rullalle, laita
tarjoiluastiaan ja koristele tillillä ja
kirjolohella. |
|
|
|
Anna vetäytyä jääkaapissa hetki ennen
tarjoilua. |
|
|
|
Tulostusversio |
|
|
|
Munakasrulla
Taikina:
75 g voita tai
margariinia
1½ dl vehnäjauhoja
6 dl rasvatonta
maitoa
1 prk ranskankermaa
5 munaa
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
Täyte I:
100 g
maustamatonta tuorejuustoa
n. 125 g piparjuurituorejuustoa
1 dl ruokakermaa
½ tl sitruunapippuria
150 g lohta
1 ruukku ruohosipulia
Täyte II:
400 g herkkusieniä
1
sipuli tai purjo
2 rkl margariinia tai öljyä
tuoreita yrttejä
(persiljaa, ruohosipulia ja timjamia)
n.1 dl kermaa
suolaa, mustapippuria
n.
2 dl juustoraastetta |
|
|
|
|
Sulata rasva kasarissa. Lisää jauhot ja
kypsennä niitä rasvassa muutama minuutti. Lisää maito ja
sekoita hyvin, jotta seokseen ei jää kokkareita.
Kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes seos on
sakeutunut. Jäähdytä.
Lisää ensin ranskankerma jäähtyneeseen seokseen ja
vatkaa hyvin. Lisää myös munat hyvin vatkaten. Mausta
suolalla ja pippurilla. Kaada seos kevyesti voidellun
leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa
uunin alatasolla puolisen tuntia. Vedä torttulevy
leivinpapereineen ritilälle tai muulle alustalle
jäähtymään.
|
|
|
|
Täyte I
Sekoita juustot ja kerma
pehmeäksi tahnaksi. Mausta pippurilla. Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi.
Lisää juustoseokseen silputun ruohosipulin kanssa.
Levitä täyte tasaisesti koko jäähtyneelle munakaslevylle ja kiedo levy
napakalle rullalle. Anna vetäytyä leivinpaperiin käärittynä jääkaapissa
vähintään tunti.
|
|
|
|
Täyte II
Pehmennä silputtu sipuli vähässä rasvassa.
Puhdista ja hienonna sienet ja lisää joukkoon.
Mausta sienet hienonnetuilla mausteyrteillä.
Tuoreita yrttejä saa olla runsaasti. Lisää
joukkoon kermaa. |
|
|
|
Kumoa kypsä munakasrulla juustoraasteella
peitetylle leivinpaperille. Levitä täyte päälle
ja kierrä munakaslevy paperin avulla kääröksi. |
|
|
|
Tulostusversio |
|
|
|
|