Lihapiirakkalevy - peltilihapiirakka
5-8 hengelle
2 pkt voitaikinaa (à 500 g)
3 kananmunaa (yksi voiteluun)
2 dl riisiä
4 dl vettä
1 tl suolaa
2 sipulia, hienonnettuna
öljyä paistamiseen
400 g naudan jauhelihaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl valkopippuria
1 tl cayennepippuria |
|
1) Sulata voitaikina.
2) Keitä kananmunat koviksi (6-7 minuuttia). Kuori ja hienonna ne.
2) Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä kypsäksi.
3) Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
4) Paista sipuli ja jauheliha.
5) Sekoita kypsän riisin joukkoon jauhelihaseos ja hienonnettu kanamuna. Mausta
seos paprikalla sekä musta-, valko- ja cayennepippurilla. Maista ja mausta
(tuplasin sen jälkeen mausteet). Älä maista enää. Seis. Täytettä täytyy jäädä
piirakkaankin.
6) Kauli taikinat levyiksi. Laita toinen levy uunipellille leivinpaperin päälle.
7) Levitä täyte taikinalevylle.
8) Asettele toinen taikinalevy lihapiirakan päälle, leikkaa ylijäävät siivut
pois (jos haluat, mutta muistele, onko kukaan koskaan valittanut hitusen turhan
paksuista voitaikinareunoista). Taita ylempi levy hiukan alemman alle.
9) Pistele piirakan pintaan reikiä haarukalla ja voitele piirakka kevyesti
vatkatulla kananmunalla.
10) Paista lihapiirakkaa uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on
kauniin ruskea.
Tulosta tästä
Lohipasteijat
16 kpl
8 kpl |
lehtitaikinalevyä
|
|
150 g |
graavikirjolohifileesiivuja
|
4 rkl |
vihreitä oliiveja |
3 kpl |
kananmunaa
|
Voiteluun 1 kananmuna
Pinnalle seesaminsiemeniä
Sulata
taikinalevyt erilleen pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli
levyjä kevyesti hieman suuremmiksi. Leikkaa levyt
kahdeksi neliöksi.
Jaa
lohiviipaleet levyjen toiseen reunaan ja nostele päälle
oliivirenkaita ja viipaloitua munaa. Sipaise reunat
kevyesti vedellä ja taita kolmioiksi. Painele huolella
reunat kiinni.
Voitele
pasteijat munalla ja ripottele päälle siemeniä. Paista
225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.
|
Lohipiirakka
500 g voitaikinaa
1 dl puuroriisiä
4 dl vettä
0,5 tl merisuolaa
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
450 g kylmäsavu- tai graavilohifileetä
1 iso purjo
voita
tilliä
valkopippuria
merisuolaa myllystä
1 kananmuna voiteluun
|
|
Täytteiden valmistelu:
- Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä. Keitä ja jäähdytä kananmunat.
Leikkaa lohi pieniksi paloiksi.
- Suikaloi purjo ja hauduta voissa pehmeäksi. Kuori keitetyt kananmunat ja
erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan.
- Hienonna valkuaiset veitsellä ja puserra keltuaiset siivilän läpi.
Piirakan kokoaminen:
- Jaa taikina kahteen osaan ja kauli kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi
levyksi. Siirrä toinen levy uunipellille leivinpaperille.
- Levitä täyte toisen taikinalevyn keskiosaan kerroksittain: ensin riisiä,
sitten lohta, purjoa, tilliä, keltuaista ja valkuaista.
- Kauli kansilevy (toinen puoli taikinasta) hieman pohjaa suuremmaksi ja
nosta se täytteen päälle. Painele reunat hyvin yhteen ja leikkaa
ylimääräinen taikina pois.
- Voitele reunat kananmunalla ja taita ylöspäin kaksin kerroin. Varmista
että saumat pitävät. Voitele piirakka kananmunalla ja pistele siihen
haarukalla reikiä.
- Paista 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
Tulosta tästä
Lihapasteijat
Taikina:
5 dl vettä
25 g hiivaa
1 rkl vaaleaa siirappia
1.5 dl öljyä
1 rkl suolaa
noin 12 dl hiivaleipäjauhoja
TAI valmista voitaikinaa
Täyte:
500 g keitettyä lihaa
1 dl tummaa riisiä
5 dl lihalientä
3 kananmunaa
ripaus mauste- ja valkopippuria
Voiteluun
kananmuna |
|
Taikinan
valmistus
1. Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää muut ainekset ja alusta
pehmeä taikina. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa leivinliinan alla puolisen
tuntia.
Täytteen valmistus
2. Silppua liha suikaleiksi ja keitä riisit lihaliemessä. Keitä kananmunia 10
minuuttia. Jäähdytä munat kylmässä vedessä, kuori ja silppua. Sekoita
täyteainekset.
Leivonta
3.
Kauli taikina ohuehkoksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla, pienellä
lautasella tai isolla kupilla pyöreitä taikinalevyjä. Lusikoi täytettä taikina
pohjille, kostuta reunat vedellä ja ummista pasteijat puolikuun muotoon.
4. Kohota lihapasteijoita hetki, voitele kananmunalla ja paista
225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Voit tehdä myös uunipellin kokoisen
lihapiirakan.
Tulosta tästä
|