Tulossa on vuoden tärkeimmät kekkerit. Järjestetään hauskat synttärikekkerit kuopukselle! Täältä löydät kaikenlaista mukavaa suunnittelun avuksi: kutsukortteja, ohjeita ja vinkkejä lastenjuhlien järjestämiseksi.

 

 

Synttäreiden teema

Nykyisin on mahdollista järjestää lasten synttärit myös kodin ulkopuolella "kekkerikeitaissa", jolloin lastenjuhlan voi tilata kokonaispakettina tarjoiluineen ja ohjelmineen. Synttäreiden järjestäminen kotona vaatii hiukan enemmän vaivaa, mutta tulee kukkarolle halvemmaksi.

 

Haluttaessa voi synttäreiden teeman miettiä etukäteen, jonka mukaan suunnitellaan kattaus, juhlatilan koristelu, tarjottavat ja leikit. Synttäreiden teeman ei tarvitse olla monimutkainen, lapset kyllä keksivät itsekin leikkejä ja tekemistä.

 

 

 

Juhliin kutsuminen

Kutsu mieluimmin pieni määrä juhlavieraita, vain lapsen parhaat kaverit. Lähetä kutsut mieluusti kaksi viikkoa ennen juhlaa. Kutsusta tulisi käydä ilmi juhlien luonne "Minnan 5-vuotissynttärit", juhlapaikan osoite ja alkamisaika, sekä kesto. Aikaa on hyvä varata 1,5 tunnista 2 tuntiin.

 

Kutsussa kannattaa pyytää kertomaan, jos juhliin ei pääse osallistumaan. Mahdollisista allergioista olisi hyvä ilmoittaa juhlan järjestäjälle etukäteen. Ilmoittautumisen yhteydessä olisi myös hyvä saada varalta lasten vanhempien yhteystiedot, oman puhelinnumeron voi laittaa kutsuun tiedoksi kutsuttujen vanhemmille.

 

Täältä  paljon tulostettavia kutsukortteja, e-kutsukortteja, hauskoja kutsutekstejä, kutsuohjeita

 

 

Koristelu ja kattaus

Käytä pöydän kattaukseen kertakäyttöistä pöytäliinaa ja lautasliinoja. Lastenjuhliin sopivia kertakäyttömukeja, lautasia ja mehupillejä myydään useimmissa marketeissa. Synttäreille tarkoitetuissa valmiissa paketeissa löytyy myös muuta juhlien rekvisiittaa. Koristeluun voidaan käyttää ilmapalloja, serpentiinejä, viirejä, lippuja, paperihattuja ja käärmepillejä.

 

 

Tajottavat herkut

Laita pöytään jotain suolaista, jotain makeaa ja jotain terveellisiä vihanneksia tai hedelmiä. Hauskat naposteltavat tekevät kauppansa. Lastenjuhlissa on ruoan ja muun tarjottavan ulkonäkö tärkeää, joten sen koristelu kannattaa suunnitella hauskaksi. Värikkäillä karamelleilla, strösseleillä ja suklaalla koristellut leivonnaiset ja jäätelöt ovat useimmin lasten suosiossa.

 

 

 

 

 

Synttäreiden ohjelma

Varalle voi suunnitella muutaman leikin, jos meno alkaa mennä liian hurjaksi. Näiden lisäksi voidaan järjestää kilpailuja, pelata pelejä tai katsella teeman mukainen video. Herkkujen syömiseen ja lahjojen avaamiseen kuluu myös osa juhlien ajasta.

 

Osa ajasta voidaan käyttää myös sään salliessa ulkoleikkeihin.

 

 

 

Leikkejä - Leikkivinkit

   
 

Aarrekartta

 

Lapset saavat piirretyn kuvan esineestä, joka heidän pitää löytää kodista. Piirroksessa on kuva olohuoneen kukkaruukusta. Ensimmäinen löytäjä kutsuu koko porukan ruukun ääreen. Siinä on piirros seuraavasta kohteesta. Palkinto löytyy viimeisen esineen vierestä ja kaikki saavat palkinnon.

   
 

Aarrearkkuonginta

 

Aarrearkkuonginta on muunnelma perinteisestä onkimisleikistä. Tee ensin pahvilaatikosta tai muusta sopivasta laatikosta aarrearkku. Täytä arkku erivärisiin käärepapereihin paketoiduilla pienillä lahjoilla, joiden ympärille on kiedottu rusetille solmittu naru. Taivuta ohuesta metallihenkarista koukku, jolla on helppo kalastaa. Kukin lapsi yrittää vuorollaan silmät sidottuina kalastaa koukulla paketin arkusta. Jos paketteja tulee kerralla useita, ylimääräiset palautetaan arkkuun.

   
 

Aarteenetsintä

 

Piilota ympäri synttäripaikkaa erilaisia pieniä lahjoja, kuten tikkareita, karkkirasioita sekä karkkipusseja. Piirrä jokaiselle osallistujalle oma aarrekartta, johon merkitset x-kirjaimella yhden aarrekätkön. Kaaoksen välttämiseksi lähetä yksi lapsi kerrallaan aarrettaan etsimään .

     
 

Aasin häntä

 

Piirrä paperille jonkun eläimen, vaikka aasin, kuva ja laita se seinälle. Leikkaa paperista tai kankaasta häntä ja laita sen taakse sinitarraa. Lapset yrittävät vuorotellen asettaa häntää paikoilleen huivi silmillä. Lähimmäksi päässyt on voittaja.

     
 

Herneen kuljetus

 

Leikkijällä on kädessään lusikka, jossa on herne (tai lasihelmi/ jokin muu sopiva pieni pallo). Hänen täytyy juosta tai kävellä tietty reitti lusikka kädessä. Suorituksesta otetaan aika. Voittaja on se, joka menee reitin nopeimmin. Jos herne putoaa, leikkijä palaa alkuun.

     
 

Ilmapallot

 

Jokaista leikkijää kohden tarvitaan kaksi ilmapalloa ja muutamia varapalloja. Puhalla pallot valmiiksi ennen vieraiden saapumista ja sido niihin narunpätkä tai kumilenkki. Jokainen leikkijä saa kaksi ilmapalloa, jotka sidotaan yksi kumpaankin jalkaan. Kun musiikki alkaa, käynnistyy myös leikki. Tavoitteena on päästä niin lähelle muita leikkijöitä, että saadaan puhkaistua heidän pallonsa. Voittajaksi selviytyy se, jolla viimeiseksi on ehjä pallo nilkassaan. Töniminen, tuuppiminen ja käsillä kiinni ottaminen on kiellettyä.

     
 

Karkkipussin rikkominen

 

Ripusta karkkipussi roikkumaan puusta tai portaista niin, että se saa roikkua vapaasti. Käytä paksua narua, joka ei mene rikki pienestä iskusta. Synttärisankari saa aloittaa. Sido hänen silmänsä huivilla ja anna hänelle käteen keppi. Jokainen saa yrittää hetken rikkoa karkkipussia. Heti kun pussi menee rikki, kaikki saavat rynnätä lattialle ottamaan karkkia. Tehtävää voidaan helpottaa tekemällä karkkipussiin pieniä viiltoja.

   
 

Kuiskausleikki

 

Lapset istuvat ringissä lattialla. Leikin aloittaja kuiskaa jonkun lauseen vieruskaverilleen, joka jatkaa sitä edelleen vieressä istuvalle, niin kauan kun viimeinen on kuullut sen. Lopuksi viimeksi kuullut kertoo kuulemansa viestin ja sitä verrataan liikkeelle lähteneeseen lauseeseen, joka on matkan aikana muuttunut melko varmasti.

   
 

Kynä pulloon

 

Laita lattialle sopivan kokoinen pullo. Sido vyötärölle nauha, jonka toiseen päähän on solmittu kynä tai muu raskas tikku. Aseta nauha niin, että kynä roikkuu selkäpuolellasi. Yritä saada kynä menemään pulloon. Se, joka onnistuu, saa palkinnon.

     
 

Muuttumisleikki

 

Muuttumisleikki alkaa sillä, että jokainen valitsee itselleen parin. Parit asettuvat vastakkain ja katsovat hetken toisiaan päästä varpaisiin. Tämän jälkeen parit kääntyvät ja muuttavat yhden asian ulkonäöstään. He voivat vaikka ottaa silmälasit päästä tai toisen sukista pois tai laitaa paidan ylimmän napin kiinni. Tämän jälkeen parit kääntyvät ja yrittävät arvata, mitä toinen on muuttanut.

   
 

Pullon pyöritys

 

Osallistujat istuvat rinkiin lattialle. Yksi pyörittää pulloa. Se, johon pullo näyttää, saa valita tehtävän tai totuuden. Pullonpyörittäjä määrää tehtävän tai kysymyksen. Leikki jatkuu ja nyt pulloa pyörittää tehtävän suorittanut.

   
 

Sormuksen piilotus

 

Lapset seisovat piirissä ja pitävät kiinni narusta, johon on pujotettu sormus. Solmi naru niin, että siitä tulee ympyrä. Yksi leikkijöistä menee piirin keskelle. Muut leikkijät liikuttavat käsiään (joiden sisällä kulkee nyrkissä naru) ja yrittävät siirtää sormusta narussa niin, ettei keskellä istuva huomaa kenen kohdalla sormus kulloinkin kulkee. Mikäli sormuksen paikka paljastuu, joutuu ringin keskelle hän, jolta sormus löytyy.

   
 

Tuolileikki

 

Sijoita huoneen keskelle tuoleja - yksi vähemmän kuin lapsia. Lapset kiertävät tuoleja musiikin soidessa. Kun musiikki lakkaa, lapset istuvat tuoleille. Se, joka ei ehtinyt istumaan, joutuu leikistä pois. Joka kierroksella yksi tuoleista poistetaan ja leikki jatkuu niin kauan kuin jäljellä on vain yksi leikkijä.

   
 

Voileipä

 

Lapset istuvat piirissä siten, että keskelle jää iso tila. Vetäjä kysyy heiltä, tehdäänkö voileipä? Mitä leipään tarvitaan? Leipää, kuuluu vastaus. Vastaaja tulee vatsalleen piirin keskelle. Vetäjä kysyy, mitä lisätään? Voita, vastaa seuraava ja asettuu edellisen lapsen viereen. Näin jatketaan, kunnes lattialla on muhkea voileipä, hyvin päällystettynä. Vetäjä alkaa syödä voileipää eli kierittää lapsen kerrallaan toisten lasten selkien päältä vastaanottajalle.

 

   

Lasten pelit

paljon puuhaa pienille