KODIN JUHLAT

Juhlien järjestäminen kotona

- muistilista, kutsujen lähettäminen, juhlien tarjoilu

 

Rippijuhlien järjestäminen, syntymäpäivien järjestäminen, ylioppilasjuhlien järjestäminen,  kastejuhlan / ristiäisten järjestäminen, kihlajaisten järjestäminen, valmistujaisten järjestäminen, häiden järjestämien. Sivulta apua juhlan järjestämiseen: paljonko ruokaa, paljonko kahvia, paljonko juomaa, mitä tarjolle... tarjolle...

 

 

Suositut runot

Runo eläkkeelle

Runo hääparille

Rakkausruno

Kiitosruno

Ristiäisruno

Lasten syntymäpäivärunot

Muistovärssyt

Osanotto suruun runo

Lyhyitä muistolauseita

Runo ystävälle

Runo vauvalle

Lasten ikärunot

Runo rippilapselle

Runo valmistuneelle

Runo ylioppilaalle

Syntymäpäiväpuhe

Kiitosruno opettajalle

Isänpäiväruno

Jouluruno

Grattis på födelsedagen

 

 

 

 

Juhlien järjestäminen - muistilista

 

Hyvissä ajoin

  • Päätä juhlapäivä, vieraiden määrä ja pitopaikka
  • Mieti juhlalle teema, tarjoilut ja koristelu
  • Tee tarvittavat tila- ja pitopalveluvaraukset
  • Tarkista astioiden, pöytäliinojen, tuolien ja pöytien riittävyys.


  • Lainaa tai vuokraa lisää
  • Suunnittele kutsukortit
 

Juhlat tulossa?

Koti saatava kuntoon - mistä apua? Soita meille, me autamme!

   

tremendo.fi

 
 

 
Kuukautta ennen
  • Lähetä kutsut
  • Tarkista juhlavaatetus
  • Pyydä ystävää tai naapuria tarjoiluavuksi tai palkkaa tarjoilija
Paria viikkoa ennen
  • Suunnittele tarjoilut ja tee ostoslista
  • Sovi työnjaosta perheenjäsenten kanssa
  • Mikäli asut kiinteistössä, sovi liputuksesta etukäteen
  • Suunnittele ja tilaa kukka-asetelmat. Jos teet asetelmat itse,
    varmista kukkien saatavuus ja hanki tarvittavat välineet ja maljakot
  • Tee säilyviä tarvikehankintoja. Voit hankkia etukäteen mm.
    kahvin, teen, juomat, lautasliinat, kynttilät
Viikkoa ennen
  • Siisti piha ja parveke
  • Valmista tarjottavia pakastimeen
  • Tarkista kylmäsäilytystilojen riittävyys
  • Siivoa koti juhlakuntoon
  • Laita juomat viilenemään
Päivää ennen
  • Silitä juhlavaatteet
  • Tee viimeistelysiivous
  • Nouda kukat ja tee asetelmat
  • Täytä kakku
  • Kata pöytä ja taita lautasliinat. Laita liina katetun pöydän suojaksi
  • Tee ruokaostokset 1-2 päivää ennen juhlaa ja valmista tarjottavat ruoat
Juhlapäivänä
  • Koristele kakku aamulla
  • Nosta lippu salkoon juhlapäivän aamuna ja muistaa laskea se illalla
  • Nauti juhlan tunnelmasta
Juhlan jälkeen
  • Vie juhlan jälkeen kierrätykseen tyhjät pullot ja lahjapaperit
  • Teetä valokuvat kiitoskorttia varten ja lähetä ne 3 viikon sisällä

 

Tulosta muistilista täältä

 

Kodin juhlat - apua juhlan järjestäjälle ja onnittelijoille

 

 

Kutsukortit

 

Kutsussa tulisi olla seuraavat asiat:

  • kenet kutsutaan
  • kuka kutsuu
  • mihin tilaisuuteen
  • milloin ja minne (tarkka osoite ja ohje yleisillä kulkuneuvoilla saapumisesta)
  • mahdolliset ruoka-aine rajoitukset
  • mahdollinen pukeutumiskoodi merkitään kortin vasempaan ala-reunaan
  • haluatko, että vieras ilmoittaa etukäteen osallistumisestaan?

  • Merkitse silloin kutsuun V.p. (tarjoilumäärien laskemiseksi) ; merkitään kortin oikeaan alareunaan
  • Tulosta kutsuksi kutsukortti
  • ks. myös epävirallisempi kutsu- ja kiitoskorttien sivu, jossa e-kortteja
  • täältä löytyy muutamia malleja ja kuvia s-postin teksteiksi
 
 
 

 

Juhlapuheen pitäminen

Apua onnittelupuheen pitämiseen

Puheen pitäminen

 

 

Buffet- eli noutopöytä

 

Näin katat noutopöydän

  • Suuriin juhliin kannattaa kattaa kaksi ottopistettä. Nyrkkisääntönä voi pitää, että kun vieraita on alle 30, aloituspisteitä tarvitaan vain yksi.

  • Lautaset ja ruokailuvälineet katetaan aloituspisteeseen.

  • Järjestä pöytä siten, että sitä voidaan kiertää myötäpäivään,
    jolloin vieraat ei törmäile toisiaan vastaan.

  • Juomat voi kattaa eri pöytään tai valmiiksi ruokailupöytiin.

  • Jälkiruoan ja kahvin voi tarjota myös eri pöydästä, ja jopa eri huoneessa.

  • Pienikin pöytä on näyttävän, kun käytät erikorkuisia astioita ja jalallisia vateja.

  • Kun käytät liinaa, parhaimmalta näyttää maahan asti ulottuva kangas.
  • Kukka-asetelma, joka sopii kattaukseen ja teemaan kaunistaa pöydän.

 

Ohjeita lautasliinojen taittamiseen

 

 

Ruoka tarjolle nauttimisjärjestyksessä:

- alkuruoat ennen pää- ja jälkiruokaa

- miedonmakuisen ennen voimakkaan makuisia

- kylmät ruoat ennen lämpimiä

    * kylmät kalaruoat ja perunat

    * kylmät kasvis- ja liharuoat

- lämpimät ruoat

 

Mitä tarjolle?

Tarjolla olisi hyvä olla kalaa, lihaa, kasviksia, leipää ja juustoa. Haarukoitavat tarjottavat kuten lihapyörykät, pehmeät murekkeet, salaatit, juustot, kala ja pateet ovat hyviä tarjottavia, koska niitä on helppo syödä seisaallaan. Myös sormin syötävät pienet suupalat, kanankoivet ja juustotangot ovat erinomaisia noutopöydän tarjottavia.

 

Kahvipöydän suolaisena herkkuna tarjotaan erilaisia piiraita ja voileipäkakkuja.

 

Tässä kolme erilaista helppoa voileipäkakkuohjetta:

Voileipäkakku - kalakakku

Voileipäkakku - lihakakku

Jogurttihyydyke - sopii myös keliaakikolle

Muita tarjottavia: Ruokavinkkejä ja ohjeita
 

 

 

     
 

Kuinka paljon?

Tarjottavan määrään vaikuttaa ruokalajien määrä, ruokailijoiden ikä ja sukupuolikin, sekä kutsujen luonne ja ajankohta. Buffetpöytään varataan eri lajeja yhteensä 300–400 g/vieras. Valitse vierasta kohden seuraavista ruokalajeista:

 

  • alkuruokakeittoa 2 - 3 dl
  • pääruokakeittoa 3 -5 dl
  • lisäkesalaattia 1 - 2 dl
  • alkuruokasalaattia 1 ½ dl
  • pääruokasalaattia n. 3 dl
  • suolakalaa 50 g
  • silliä ja silakkaa 30 g
  • kylmiä lihaleikkeleitä 50 g
  • luutonta lihaa tai kalaa 100 g
  • lisäkekastiketta ½ dl
  •  perunoita 2 kpl
  • lisäkeriisiä raakana 1 dl
  • pastaa raakana 1 dl
  • keitettäviä kasviksia 100g
  • laatikkoruokia 1 dl
  • lihakastiketta 200 g
  • voileipäkakku noin 2 cm:n pala
  • voileipiä ainoana ruokana 3 kpl
  • leipää 2-3 viipaletta 

  • kiisseliä, jälkiruokakeittoa 2-3 dl

  • marjoja 2 dl

  • hedelmiä 150 g

  • jäätelöä 1-2 dl

  • jälkiruokakastiketta 1 dl

  • pikkuleipiä 1/laji
  • kahvia ja teetä 2 kupillista

 

 

 

 

Ruokajuomat

Ruokajuomiksi sopivat vesi, maito, piimä, kotikalja, olut tai viini juhlan luonteesta riippuen. Muista aina varata myös alkoholiton vaihtoehto. Lapsille maistuu mehu, limonadi tai sima.

 

Alkudrinkkinä / tervetulojuomana tarjoillaan yleensä lasillinen kuivaa tai puolikuivaa kuohuviiniä. Myös valkoviini tai kevyt booli ovat hyviä vaihtoehtoja. Muista varata myös alkoholiton vaihtoehto, joka näyttää samalta kuin varsinainen drinkki. Laita tarjolle myös runsaasti jäävettä.

 

 

Juomatarjoilu
Juomaa varataan:  lasillista / henkilö
Alkuruoalle

1

"

Pääruoalle

2

"

Kivennäisvesi

2

"

Kahvi & avec-juoma (ruokailun jälkeen)

1

"

 

 

Juomien menekki

Annoskoko

Pullosta saadaan

Pullon koko
Valko- ja punaviinit 12-16 cl   5-6 lasillista 0,75 l
Kuohuviinit 10 cl   6-7 lasillista 0,75 l
Väkevät viinit 8 cl   n. 9 lasillista 0,75 l
Väkevät juomat 4 cl   n. 18 lasillista 0,70 l
         

Yleissääntönä:

Juomaa varataan 2 lasillista / henkilö tilaisuuden ensimmäiselle tunnille ja 1 lasillinen / henkilö kullekin tilaisuuden seuraavalle tunnille.

 

 

Booli on helppo vaihtoehto juhlien juomatarjoiluksi. Tarjoile booli hyvin jäähdytettynä ja koristele juhlateeman ja juhlakauden mukaan.

 

Perusboolin ohje:

1 pullo väkevää alkoholia
1 pullo likööriä
1 pullo kuivaa valkoviiniä
2 pulloa limsaa.

Lisätietoa: Alkoholijuomat

 

   
 

Paljonko kahvia?

Kahvia kuluu 2-3 kupillista henkilöä kohti. Kahvin menekki riippuu tilanteesta
ja muista tarjottavista. Jälkiruokakahviksi riittää kupillinen.

 

Kahvijauhetta ja vettä tarvitaan
1,5 dl kahvijauhetta + 1 l vettä
= 7 kkp kahvia

3 dl kahvijauhetta + 2 l vettä
= 14 kkp kahvia

7,5 dl kahvijauhetta + 5 l vettä
= 34 kkp kahvia

12 dl kahvijauhetta (500 g)
+ 8 l vettä = 55 kkp kahvia

Tarjoa myös hyvää haudutettua teetä.

 

vieraita

kupillista

kahvia g

vettä l

kermaa dl

sokeria g

10

30

250

3,9

3

200

20

60

500

7,7

6

400

50

160

1500

23

15

1000

 

 

   

JUHLIEN  JÄLKEEN