KODIN JUHLAT
Juhlien järjestäminen kotona
- muistilista,
kutsujen lähettäminen,
juhlien tarjoilu
Rippijuhlien järjestäminen,
syntymäpäivien järjestäminen, ylioppilasjuhlien järjestäminen,
kastejuhlan / ristiäisten järjestäminen, kihlajaisten järjestäminen,
valmistujaisten järjestäminen, häiden järjestämien. Sivulta apua juhlan
järjestämiseen: paljonko ruokaa, paljonko kahvia, paljonko juomaa, mitä
tarjolle...
tarjolle...
|
|
|
Juhlien
järjestäminen - muistilista
 |
|
Juhlat
tulossa?
Koti
saatava kuntoon
- mistä apua? Soita
meille, me autamme!
|
|
|
tremendo.fi |
|
|
 |
|
Kuukautta ennen
- Lähetä
kutsut
- Tarkista juhlavaatetus
- Pyydä ystävää tai naapuria tarjoiluavuksi
tai palkkaa tarjoilija
Paria viikkoa ennen
- Suunnittele tarjoilut ja tee ostoslista
- Sovi työnjaosta perheenjäsenten kanssa
- Mikäli asut kiinteistössä, sovi
liputuksesta etukäteen
- Suunnittele ja tilaa kukka-asetelmat. Jos
teet asetelmat itse,
varmista kukkien saatavuus ja hanki tarvittavat
välineet ja maljakot
- Tee säilyviä tarvikehankintoja. Voit
hankkia etukäteen mm.
kahvin, teen, juomat, lautasliinat, kynttilät
Viikkoa ennen
- Siisti piha ja parveke
- Valmista tarjottavia pakastimeen
- Tarkista kylmäsäilytystilojen riittävyys
- Siivoa koti juhlakuntoon
- Laita juomat viilenemään
Päivää ennen
- Silitä juhlavaatteet
- Tee viimeistelysiivous
- Nouda kukat ja tee asetelmat
- Täytä kakku
- Kata pöytä ja taita lautasliinat. Laita
liina katetun pöydän suojaksi
- Tee ruokaostokset 1-2 päivää ennen juhlaa
ja valmista tarjottavat ruoat
Juhlapäivänä
- Koristele kakku aamulla
- Nosta lippu salkoon juhlapäivän aamuna ja
muistaa laskea se illalla
- Nauti juhlan tunnelmasta
Juhlan jälkeen
- Vie juhlan jälkeen kierrätykseen tyhjät
pullot ja lahjapaperit
- Teetä valokuvat kiitoskorttia varten ja
lähetä ne 3 viikon sisällä
Tulosta
muistilista
täältä
Kodin
juhlat - apua juhlan järjestäjälle ja onnittelijoille
|
|
Kutsukortit
Kutsussa tulisi olla seuraavat asiat:
- kenet kutsutaan
- kuka kutsuu
- mihin tilaisuuteen
- milloin ja minne
(tarkka
osoite ja ohje yleisillä
kulkuneuvoilla saapumisesta)
- mahdolliset ruoka-aine rajoitukset
- mahdollinen
pukeutumiskoodi merkitään kortin
vasempaan ala-reunaan
- haluatko, että vieras ilmoittaa etukäteen
osallistumisestaan?
Merkitse silloin kutsuun V.p.
(tarjoilumäärien
laskemiseksi) ;
merkitään kortin oikeaan
alareunaan
- Tulosta
kutsuksi
kutsukortti
- ks. myös epävirallisempi
kutsu- ja
kiitoskorttien sivu, jossa e-kortteja
- täältä löytyy muutamia malleja ja kuvia
s-postin teksteiksi
|
|
|
Juhlapuheen pitäminen
Apua
onnittelupuheen pitämiseen
Puheen pitäminen
Buffet- eli noutopöytä
Näin katat noutopöydän
Lautaset ja ruokailuvälineet
katetaan aloituspisteeseen.
Järjestä pöytä siten, että
sitä voidaan kiertää myötäpäivään, jolloin vieraat
ei törmäile toisiaan vastaan.
Juomat voi kattaa eri pöytään
tai valmiiksi ruokailupöytiin.
Jälkiruoan ja kahvin voi
tarjota myös eri pöydästä, ja jopa eri huoneessa.
Pienikin pöytä on
näyttävän, kun käytät erikorkuisia astioita ja
jalallisia vateja.
Kun käytät liinaa,
parhaimmalta näyttää maahan asti ulottuva kangas.
Kukka-asetelma, joka sopii
kattaukseen ja teemaan kaunistaa pöydän.
Ohjeita
lautasliinojen
taittamiseen
|
|
Ruoka tarjolle
nauttimisjärjestyksessä:
- alkuruoat ennen
pää- ja jälkiruokaa
- miedonmakuisen
ennen voimakkaan makuisia
- kylmät ruoat
ennen lämpimiä
* kylmät
kalaruoat ja perunat
* kylmät
kasvis- ja liharuoat
- lämpimät ruoat
Mitä tarjolle?
Tarjolla olisi hyvä olla kalaa, lihaa, kasviksia, leipää ja juustoa. Haarukoitavat tarjottavat kuten lihapyörykät, pehmeät murekkeet, salaatit, juustot, kala ja pateet ovat hyviä tarjottavia, koska niitä on helppo syödä seisaallaan. Myös sormin syötävät pienet suupalat, kanankoivet ja juustotangot ovat erinomaisia noutopöydän tarjottavia.
Kahvipöydän suolaisena
herkkuna tarjotaan erilaisia piiraita ja
voileipäkakkuja.
|
|
|
|
|
Kuinka paljon?
Tarjottavan määrään vaikuttaa
ruokalajien määrä, ruokailijoiden ikä ja
sukupuolikin, sekä kutsujen luonne ja ajankohta.
Buffetpöytään varataan eri lajeja yhteensä 300–400
g/vieras. Valitse vierasta kohden seuraavista
ruokalajeista:
- alkuruokakeittoa 2 - 3
dl
- pääruokakeittoa 3 -5
dl
- lisäkesalaattia 1 - 2
dl
- alkuruokasalaattia 1 ½
dl
- pääruokasalaattia n. 3
dl
- suolakalaa 50 g
- silliä ja silakkaa 30
g
- kylmiä lihaleikkeleitä
50 g
- luutonta lihaa tai
kalaa 100 g
- lisäkekastiketta ½ dl
- perunoita 2 kpl
- lisäkeriisiä raakana 1
dl
- pastaa raakana 1 dl
|
|
Ruokajuomat
Ruokajuomiksi sopivat vesi, maito, piimä, kotikalja, olut tai viini juhlan luonteesta riippuen. Muista aina varata myös alkoholiton vaihtoehto. Lapsille maistuu mehu, limonadi tai sima. Alkudrinkkinä / tervetulojuomana tarjoillaan yleensä lasillinen kuivaa tai puolikuivaa kuohuviiniä. Myös valkoviini tai kevyt booli ovat hyviä vaihtoehtoja. Muista varata myös alkoholiton vaihtoehto, joka näyttää samalta kuin varsinainen drinkki. Laita tarjolle myös runsaasti jäävettä. Juomatarjoilu
Juomaa varataan: |
lasillista / henkilö |
Alkuruoalle |
1 |
" |

|
Pääruoalle |
2 |
" |
Kivennäisvesi |
2 |
" |
Kahvi & avec-juoma (ruokailun jälkeen) |
1 |
" |
Juomien menekki |
Annoskoko |
Pullosta saadaan |
Pullon koko |
Valko- ja punaviinit |
12-16 cl |
|
5-6 lasillista |
0,75 l |
Kuohuviinit |
10 cl |
|
6-7 lasillista |
0,75 l |
Väkevät viinit |
8 cl |
|
n. 9 lasillista |
0,75 l |
Väkevät juomat |
4 cl |
|
n. 18 lasillista |
0,70 l |
|
|
|
|
|
Yleissääntönä: Juomaa varataan 2 lasillista / henkilö tilaisuuden ensimmäiselle tunnille ja 1 lasillinen / henkilö kullekin tilaisuuden seuraavalle tunnille. Booli on helppo vaihtoehto juhlien juomatarjoiluksi. Tarjoile booli hyvin jäähdytettynä ja koristele juhlateeman ja juhlakauden mukaan.
Perusboolin ohje:
1 pullo väkevää alkoholia 1 pullo likööriä 1 pullo kuivaa valkoviiniä 2 pulloa limsaa. |
Lisätietoa: Alkoholijuomat |
|
|
|
|
Paljonko kahvia?
Kahvia kuluu 2-3 kupillista henkilöä kohti. Kahvin menekki riippuu tilanteesta ja muista tarjottavista. Jälkiruokakahviksi riittää kupillinen.
Kahvijauhetta ja vettä tarvitaan
1,5 dl kahvijauhetta + 1 l vettä
= 7 kkp kahvia3 dl kahvijauhetta + 2 l vettä
= 14 kkp kahvia
7,5 dl kahvijauhetta + 5 l vettä
= 34 kkp kahvia
12 dl kahvijauhetta (500 g)
+ 8 l vettä = 55 kkp kahvia |
 |
Tarjoa myös hyvää
haudutettua teetä.
vieraita |
kupillista |
kahvia g |
vettä l |
kermaa dl |
sokeria g |
10 |
30 |
250 |
3,9 |
3 |
200 |
20 |
60 |
500 |
7,7 |
6 |
400 |
50 |
160 |
1500 |
23 |
15 |
1000 |
|
|
|
|
|
JUHLIEN
JÄLKEEN
syntymäpäivä
moneen menoon
työtoverille, opettajalle,
hoitotädille, kiitos lahjasta
Häät, ristiäiset, rippijuhla
Isännälle, emännälle, kiitos avusta,
osanotosta, ylioppilaalta,
valmistuneelta |
|
|
|
|
|