Niksejä leivontaan ja ruoanlaittoon

free web graphics bar

 

Hillot ja mehut

Juomat

Leivonta

Ruoanlaitto

 

Sivulle 2

Sivulle 3

Sivulle 4

 

 

 

Leivonta

 

Vastaleivottua joka päivä

Voit tehdä suuren kakkutaikinan, säilyttää sitä jääkaapissa ja paistaa uunituoreita leivonnaisia joka päivä. Tee esim. kolminkertainen määrä muffinitaikinaa ja paista tuoreita muffineja kolmena päivänä. Taikina säilyy jääkaapissa kolme päivää. Piparkakkutaikinaa voidaan säilyttää jääkaapissa useita viikkoja. Myös klenettitaikina säilyy jääkaapissa vähintään viikon, ja mikäpä maistuisi paremmalta kuin vasta paistetut, vielä lämpimät klenetit.  (DanSukker)

 

Suklaiset kakunkoristeet

Suklaiset kakunkoristeet on helppo tehdä itse, kun laitat suklaapalat pieneen minigrip pussiin, suljet sen tiiivisti ja upotat pussin lämpimään veteen. Suklaa sulaa nopeasti, siististi, sotkematta ja palamatta, ja sen jälkeen sinun tarvitsee leikata vain pieni reikä pussin nurkkaan ja pursottaa. Valkosuklaan värjäys karamelliväreillä tuottaa upeita koristeita! (Niksi Pirkka)

 

Kakun kuorrute

Kuorrute kiinnittyy kakkuun paremmin eikä ala valua, kun ensin ripottelet kakun päälle tomusokeria ja sitten vasta levität kuorrutteen.   (DanSukker)

 

Palaset irti alustasta

Aiotko tarjota pehmeää täytekakkua? Siivilöi ohut kerros tomusokeria puhtaalle ja kuivalle tarjoiluvadille kakun alle, niin palaset irtoavat alustasta helposti, kun kakkua leikataan.   (DanSukker)

 

Taikina nousee paremmin,

kun leipätaikinaan lisätään ripaus sokeria.   (DanSukker)

 

Leivinpaperi

Vuoratessasi paistovuokaa leivinpaperilla, kastele paperi ensin. Näin paperi on helpompi saada pysymään paikoillaan. (Niksi Pirkka)

 

Pakastuspussi pursottimen sijasta

Leikkaa pussin toiseen kulmaan pieni reikä, täytä pussi kermavaahdolla, purista umpeen ja pursota.   (DanSukker)

 

Mittaa leivonnaisten ainekset tarkasti

Mittaa leivonnaisten ainekset tarkasti. Hyvän lopputuloksen kannalta on tärkeää, että eri ainesten määrät pysyvät samoina suhteessa toisiinsa.   (DanSukker)

 

Kaksi kertaa nostatettu taikina

Kun taikina nostatetaan kaksi kertaa, ensin taikinakulhossa ja sitten pellillä, leivästä tulee mehevämpää.   (DanSukker)

 

Hieman karamellin makua pannukakkuun

Kun teet seuraavan kerran pannukakkua, lisää uunipannulla sulatettuun voihin hieman sokeria. Pannukakusta tulee tavallista hienomman tuntuinen ja hieman karamellin makuinen.   (DanSukker)

 

Kakku pysyy lautasella!

Laita kakun tai tortun alla olevalle lautaselle hiukan siirappia, niin leivonnainen ei luistele edestakaisin, kun sitä leikataan.   (DanSukker)

 

Sileä ja kiiltävä kuorrutus

Sileä ja kiiltävä kuorrutus syntyy, kun tomusokeriin sekoitetaan hieman lämmintä maitoa.  (DanSukker)

 

Muffinssivuokiin

saa sopivasti täytettä käyttämällä annostelijana jäätelökauhaa. (Niksi Pirkka)

 

Jauhojen sekoittaminen

Leipoessasi esim. kääretorttua, ohjeessa käsketään sekoittamaan kuivat aineet keskenään. Saat aineet varmasti hyvin sekaisin, kun laitat ne pieneen muovirasiaan, kannen päälle ja ravistat.

(Niksi Pirkka)

 

Kananmunien vatkaaminen

Ota kananmunat pois jääkaapista - huoneenlämpöiset munat vatkautuvat paremmin kuin jääkaappikylmät. Vaahtoutumista edistää myös, että vatkaat munien rakenteen rikki ennen sokerin lisäämistä.

 

 

 

 

 

Ruoanlaitto

 

Uutta makua kalaan

Kun kalan leivitykseen lisätään hieman fariinisokeria, se maistuu aivan uudenlaiselta.  (DanSukker)

 

Kananmunien keittäminen

Ripauta kananmunien keitinveden sekaan vähän suolaa, niin munien kuori ei rikkoudu yhtä helposti, eikä sisus karkaa vaikka rikkoutuisikin. (Niksi Pirkka)

 

Tee oma perusmarinadi

Oma perusmarinadi onnistuu vähillä aineksilla. Sekoita keskenään sitruunamehua, oliiviöljyä, ruokokidesokeria ja hieman murskattua valkosipulia. Voit vaihdella makua lisäämällä muita mausteita, esim. tuoreita yrttejä, currya, kanelia, chiliä tai raastettua inkivääriä.   (DanSukker)

 

Liika rasva pois

Jos keiton päälle kertyy rasvaa, laita esim. siivilään jääpaloja ja laita siivilä keiton pinnalle. Jäät imevät rasvan pois. (Niksi Pirkka)

 

Lihan pehmentäminen

Sitkeän lihan saat pehmennettyä laittamalla ruokasoodaa lihan pinnalle muutamaksi tunniksi.

 

Herneet, pavut ja linssit

pehmenevät, kun liotat niitä vedessä, johon lisäät teelusikallisen ruokasoodaa.

 

Sokeri korostaa tomaatin makua

Lisää tomaattikastikkeeseen aavistuksen verran sokeria – se korostaa tomaatin omaa makua.   (DanSukker)

 

Ruokotomusokerista tehty maustesokeri

Sekoita ruokotomusokerin joukkoon hienonnettua kardemummaa, kanelia tai tähtianista. Valitse vain yksi mauste tai yhdistele useita makuja. Sopii hyvin hedelmien, juomien ym. mausteeksi  (DanSukker)

 

Sokeri antaa sipulille makua ja väriä

Kun paistan sipulia, ripottelen hieman sokeria päälle. Se antaa paremman maun ja kauniimman värin.   (DanSukker)

 

Pieni ihme

Lisää suolan lisäksi hieman sokeria veteen, kun seuraavan kerran keität vihanneksia. Sopiva määrä litraan vettä on 2 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Huomaat, että maku on entistä parempi. Sokeria on luonnon kaikissa kasveissa, ja voin luvata, että se tekee ihmeitä keitinveteen lisättynä.   (DanSukker)

 

Paistetun kalan tai salaatin kastike

Sekoita noin 1 dl kevyesti vatkattua kermavaahtoa, 2 rkl sitruunamehua ja 1 rkl sokeria keskenään. Kastike maistuu hyvältä paistetun kalan tai rapean jäävuorisalaatin kanssa.  (DanSukker)

 

Onko ruoka liian tulista?

Jos ruoka tuntuu liian tuliselta, ÄLÄ juo vettä, sillä silloin se tuntuu vielä tulisemmalta. Tulisuutta lievittää parhaiten jokin makea ruoka, esim. banaani.   (DanSukker)

 

Kuinka taltuttaa tulinen chili?
Hiero kasvisöljyä käsiisi ennen kuin aloitat tulisen chilin käsittelyn. Tämä saa aikaan vastustuksen, eikä ihosi altistu tulisille osille. Nopein tapa ottaa siemenet pois chilistä on leikata se puoliksi pituussuunnassa ja teelusikalla rapsuttaa siemenet pois. (IS / Daily Mail)

Kuinka puristaa mehu sitruunasta?
Sitruunasta on vaikea saada kaikkea mehua puristettua ulos. Saat kolme kertaa enemmän mehua puristettua ulos, jos painelet ja pyörittelet sitruunaa keittiön pöydällä. Näin neste lähtee paremmin liikkeelle. Vaihtoehtoisesti voit laittaa sitruunan 20 sekunniksi mikroaaltouuniin.  (IS / Daily Mail)

Kuinka leipä pysyy tuoreena?
Leipä pysyy parhaiten tuoreena kun laitat sen yön yli muovipussiin, jossa on tuore sellerinvarsi. Leipä imee kosteuden selleristä antaen sille tuoreemman maun. Sellerissä ei ole voimakasta makua tai hajua, joten se ei vaikuta leivän makuun.  (IS / Daily Mail)

Kuinka pelastaa suolainen keitto?
Peruna toimii ikään kuin sienenä, joka imee ylimääräisen suolan itseensä. Kuori ja pilko peruna ja laita se soppaan. Ennen tarjoilua ota kuitenkin ylimääräiset perunat pois. Vaihtoehtoisesti voit lisätä kupillisen vettä tai hiukan ruskeaa sokeria.  (IS / Daily Mail)
 
Mitä tehdä palaneelle riisille?
Ei syytä huoleen, vaikka riisit palaisivatkin pohjaan. Ota riisi pois pannulta ja aseta pala valkoista leipää riisin päälle nopin 10 minuutiksi. Tämä poistaa palaneen makua. Riisin pitäisi olla syömäkelpoista, mutta palaneet riisit on syytä jättää pannun pohjalle.  (IS / Daily Mail)

Mitä tehdä, jos maito kiehuu yli?
Maito kiehuu usein yli kattilan reunojen yli. Kuumentaessasi maitoa tai kastiketta aseta pitkä lusikka nojaamaan kattilan reunaan. Lusikka estää ylikiehumisen niin, että kaikki turha paine ja kuumuus poistuvat tasaisesti. 
(IS / Daily Mail)

 

Miten estää silmien vuotaminen sipulia pilkottaessa?

Käytä pilkkomiseen todella terävää veistä.

Ripottele hieman suolaa leikatun sipulin päälle tai veitselle ennen pilkkomista.

Kunnon loraus ruokaöljyä leikkuuveitsen terälle.

Sipulin lämmittäminen voi myös auttaa.

 

Marjojen säilyvyys pakastimessa

Ripottele pakastettavien marjojen päälle sokeria tai pakasta marjat sokeriliemessä. Muista, että sokeriliemen on oltava kylmää ennen kuin se kaadetaan marjojen päälle. Sokeroimattomat marjat säilyvät pakastimessa 3–4 kuukautta, mutta sokeroidut marjat vähintään vuoden ajan. (DanSukker)

 

Kääri eväät raparperinlehteen

Kääri eväät tai juomapullo raparperinlehteen. Raparperinlehti eristää ja pitää eväät tai juoman viileänä. Sitä ei myöskään tarvitse tuoda takaisin kotiin, vaan sen voi jättää luontoon, jossa se häviää itsestään. (DanSukker)

 

Juhlava sokerireunus!

Kostuta lasin reuna sitruunamehulla ja paina se sen jälkeen kidesokeriin. Reunus näyttää juhlavalta ja parantaa virkistävien drinkkien ja mehujen makua.   (DanSukker)

 

Jos ruoka on liian voimakkaan makuista…

Jos ruoka on liian voimakkaan makuista, voit miedontaa sen makua lisäämällä hieman sokeria. Jos käytät vähärasvaisia maitotuotteita salaatinkastikkeisiin, voit laimentaa hapanta makua lisäämällä hieman tomusokeria. (DanSukker)

 

Korosta tomaatin makua

Tomaatit maistuvat paremmilta, jos niiden päälle sirotellaan ripaus sokeria.   (DanSukker)

 

Sokeri mausteena

Sokeria voi käyttää mausteena samaan tapaan kuin esim. suolaa ja pippuria. Ripaus sokeria pataruoassa, tomaattikastikkeessa tai mureketaikinassa tasoittaa maun ja korostaa muiden mausteiden makua.  (DanSukker)

 

Fariinisokerin säilytys

Laita avattuun fariinisokeripussiin 1-2 sokeripalaa. Näin fariinisokeri säilyy pehmeänä eikä kovetu! 

(Niksi Pirkka)

 

 

 
Juomat

Kuinka pelastaa samppanja? Kaada lasiin tilkka valkoviiniä, ennen kuin kaadat samppanjan. Näin juoma ei kuohu yli reunojen. Hetken aikaa seisoneen samppanjan tai kuohuviinin voi pelastaa pudottamalla pari rusinaa pullon pohjalle.
(IS / Daily Mail)

 

Virkistävä, kupliva juoma

Sekoita sitruunamehuun noin puoli teelusikallista ruokasoodaa. Se saa sitruunan hapot muuttumaan kuplivaksi hiilihapoksi.

Kuinka saada mahdollisimman nopeasti jääkuutioita? Kuulostaa uskomattomalta, mutta kuuma keitetty vesi jäätyy nopeammin kuin haalea hanavesi.

(IS / Daily Mail)

Sitruunaviipaleita teen kanssa perinteiseen tapaan

Sitruunaviipaleiden tarjoaminen teen kanssa on alun perin venäläinen tapa. Siksi teen ja sitruunan yhdistelmää kutsutaankin venäläiseksi teeksi. Venäläiseen teehen EI KOSKAAN lisätä maitoa. (DanSukker)

 

Irish Cofee

Käytä ruokosokeria fariinisokerin sijasta, kun teet Irish Coffee -juomaa. (DanSukker)

 

 

 

Hillot ja mehut

 

Muistathan, kun keität mehua tai hilloa

Muista kuoria vaahto tarkasti, kun keität mehua tai hilloa. Vaahdossa on bakteereja ja homesieniä, jotka voivat pilata mehun, hillon tai marmeladin. (DanSukker)

 

Onko hillo/marmeladi valmista?

Näin voit tarkistaa, onko hillon tai marmeladin koostumus sopiva: Kun alat keittää hilloa tai marmeladia, laita jääkaappiin lautanen. Kaada lautaselle vähän hilloa tai marmeladia, ja laita se takaisin jääkaappiin jäähtymään. Vedä sitten lusikka hillon/marmeladin läpi, ja jos jälki ei mene umpeen, se on valmista. (DanSukker)

 

Säilö useammassa erässä

Älä koskaan kaksinkertaista ohjeissa mainittuja määriä. Säilykkeitä on silloin raskasta sekoittaa ja nostella jne., mutta ennen kaikkea on muistettava, että keitto- ja valmistusajat eivät silloin pidä paikkaansa. Jos haluat tehdä paljon säilykkeitä, tee useita eriä tai pakasta raaka-aineet ja valmista säilykkeet myöhemmin. Ajattele, miten ihanalta tuntuisi, kun keittiössä tuoksuisi marjoilta tai hedelmiltä, kun syksyn tuulet ujeltavat nurkissa. Kesällähän on mukavampaakin tekemistä kuin seistä sisällä tekemässä hilloja ja mehuja. (DanSukker)