Ruoanlaitto
Uutta makua kalaan
Kun kalan
leivitykseen lisätään hieman fariinisokeria, se maistuu aivan
uudenlaiselta. (DanSukker)
Kananmunien keittäminen
Ripauta
kananmunien keitinveden sekaan vähän suolaa, niin munien kuori ei
rikkoudu yhtä helposti, eikä sisus karkaa vaikka rikkoutuisikin.
(Niksi Pirkka)
Tee oma perusmarinadi
Oma
perusmarinadi onnistuu vähillä aineksilla. Sekoita keskenään
sitruunamehua, oliiviöljyä, ruokokidesokeria ja hieman murskattua
valkosipulia. Voit vaihdella makua lisäämällä muita mausteita, esim.
tuoreita yrttejä, currya, kanelia, chiliä tai raastettua inkivääriä.
(DanSukker)
Liika rasva pois
Jos keiton
päälle kertyy rasvaa, laita esim. siivilään jääpaloja ja laita siivilä
keiton pinnalle. Jäät imevät rasvan pois. (Niksi Pirkka)
Lihan
pehmentäminen
Sitkeän lihan
saat pehmennettyä laittamalla ruokasoodaa lihan pinnalle muutamaksi
tunniksi.
Herneet,
pavut ja linssit
pehmenevät,
kun liotat niitä vedessä, johon lisäät teelusikallisen ruokasoodaa.
Sokeri korostaa tomaatin
makua
Lisää
tomaattikastikkeeseen aavistuksen verran sokeria – se korostaa tomaatin
omaa makua. (DanSukker)
Ruokotomusokerista tehty
maustesokeri
Sekoita
ruokotomusokerin joukkoon hienonnettua kardemummaa, kanelia tai
tähtianista. Valitse vain yksi mauste tai yhdistele useita makuja. Sopii
hyvin hedelmien, juomien ym. mausteeksi
(DanSukker)
Sokeri antaa sipulille
makua ja väriä
Kun paistan
sipulia, ripottelen hieman sokeria päälle. Se antaa paremman maun ja
kauniimman värin. (DanSukker)
Pieni ihme
Lisää suolan
lisäksi hieman sokeria veteen, kun seuraavan kerran keität vihanneksia.
Sopiva määrä litraan vettä on 2 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Huomaat, että
maku on entistä parempi. Sokeria on luonnon kaikissa kasveissa, ja voin
luvata, että se tekee ihmeitä keitinveteen lisättynä.
(DanSukker)
Paistetun kalan tai
salaatin kastike
Sekoita noin 1
dl kevyesti vatkattua kermavaahtoa, 2 rkl sitruunamehua ja 1 rkl sokeria
keskenään. Kastike maistuu hyvältä paistetun kalan tai rapean
jäävuorisalaatin kanssa. (DanSukker)
Onko ruoka liian tulista?
Jos ruoka
tuntuu liian tuliselta, ÄLÄ juo vettä, sillä silloin se tuntuu vielä
tulisemmalta. Tulisuutta lievittää parhaiten jokin makea ruoka, esim.
banaani. (DanSukker)
Kuinka
taltuttaa tulinen chili? Hiero
kasvisöljyä käsiisi ennen kuin aloitat tulisen chilin käsittelyn. Tämä
saa aikaan vastustuksen, eikä ihosi altistu tulisille osille. Nopein
tapa ottaa siemenet pois chilistä on leikata se puoliksi pituussuunnassa
ja teelusikalla rapsuttaa siemenet pois. (IS / Daily Mail)
Kuinka puristaa mehu
sitruunasta? Sitruunasta on vaikea saada kaikkea mehua
puristettua ulos. Saat kolme kertaa enemmän mehua puristettua ulos, jos
painelet ja pyörittelet sitruunaa keittiön pöydällä. Näin neste lähtee
paremmin liikkeelle. Vaihtoehtoisesti voit laittaa sitruunan 20
sekunniksi mikroaaltouuniin. (IS / Daily Mail)
Kuinka leipä pysyy tuoreena?
Leipä pysyy parhaiten
tuoreena kun laitat sen yön yli muovipussiin, jossa on tuore
sellerinvarsi. Leipä imee kosteuden selleristä antaen sille tuoreemman
maun. Sellerissä ei ole voimakasta makua tai hajua, joten se ei vaikuta
leivän makuun. (IS / Daily Mail)
Kuinka pelastaa suolainen keitto?
Peruna toimii ikään
kuin sienenä, joka imee ylimääräisen suolan itseensä. Kuori ja pilko
peruna ja laita se soppaan. Ennen tarjoilua ota kuitenkin ylimääräiset
perunat pois. Vaihtoehtoisesti voit lisätä kupillisen vettä tai hiukan
ruskeaa sokeria. (IS / Daily Mail)
Mitä tehdä palaneelle riisille?
Ei syytä huoleen,
vaikka riisit palaisivatkin pohjaan. Ota riisi pois pannulta ja aseta
pala valkoista leipää riisin päälle nopin 10 minuutiksi. Tämä poistaa
palaneen makua.
Riisin pitäisi olla syömäkelpoista, mutta palaneet riisit on syytä
jättää pannun pohjalle. (IS / Daily Mail)
Mitä tehdä, jos maito kiehuu yli? Maito kiehuu usein
yli kattilan reunojen yli. Kuumentaessasi maitoa tai kastiketta aseta
pitkä lusikka nojaamaan kattilan reunaan. Lusikka estää ylikiehumisen
niin, että kaikki turha paine ja kuumuus poistuvat tasaisesti.
(IS / Daily Mail)
Miten estää silmien vuotaminen sipulia
pilkottaessa?
Käytä pilkkomiseen todella
terävää veistä.
Ripottele hieman suolaa leikatun sipulin päälle
tai veitselle ennen pilkkomista.
Kunnon loraus ruokaöljyä
leikkuuveitsen terälle.
Sipulin lämmittäminen voi myös auttaa.
Marjojen säilyvyys
pakastimessa
Ripottele
pakastettavien marjojen päälle sokeria tai pakasta marjat
sokeriliemessä. Muista, että sokeriliemen on oltava kylmää ennen kuin se
kaadetaan marjojen päälle. Sokeroimattomat marjat säilyvät pakastimessa
3–4 kuukautta, mutta sokeroidut marjat vähintään vuoden ajan.
(DanSukker)
Kääri eväät
raparperinlehteen
Kääri eväät
tai juomapullo raparperinlehteen. Raparperinlehti eristää ja pitää eväät
tai juoman viileänä. Sitä ei myöskään tarvitse tuoda takaisin kotiin,
vaan sen voi jättää luontoon, jossa se häviää itsestään.
(DanSukker)
Juhlava sokerireunus!
Kostuta lasin
reuna sitruunamehulla ja paina se sen jälkeen kidesokeriin. Reunus
näyttää juhlavalta ja parantaa virkistävien drinkkien ja mehujen makua.
(DanSukker)
Jos ruoka on liian
voimakkaan makuista…
Jos ruoka on
liian voimakkaan makuista, voit miedontaa sen makua lisäämällä hieman
sokeria. Jos käytät vähärasvaisia maitotuotteita salaatinkastikkeisiin,
voit laimentaa hapanta makua lisäämällä hieman tomusokeria.
(DanSukker)
Korosta tomaatin makua
Tomaatit
maistuvat paremmilta, jos niiden päälle sirotellaan ripaus sokeria.
(DanSukker)
Sokeri mausteena
Sokeria voi
käyttää mausteena samaan tapaan kuin esim. suolaa ja pippuria. Ripaus
sokeria pataruoassa, tomaattikastikkeessa tai mureketaikinassa tasoittaa
maun ja korostaa muiden mausteiden makua.
(DanSukker)
Fariinisokerin säilytys
Laita avattuun
fariinisokeripussiin 1-2 sokeripalaa. Näin fariinisokeri säilyy pehmeänä
eikä kovetu!
(Niksi Pirkka)
|